Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.04.2016 15:22 - Bologna
Автор: chukcha Категория: Музика   
Прочетен: 349 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 22.06.2017 15:05


Болоня: За първи път бях в този град и ме очарова. Малко снимки с пояснения:

Библиотеката (сега е заседателна зала, но по стените ниско долу се съхраняват оригинални издания от незапомнени времена). Снимах отблизо една част и се оказа, че съм точно при томовете на Галилео Галилей. Направо ми спря дъха от вълнение!

image

image

Част от университета на Болоня - най-старият в Европа, действащ и до днес. Сега представлява цял квартал, като всяка сграда е отделен факултет и е построена в същия стил. Между тях площадите са пълни с малки непретенциозни ресторантчета, кафенета и много книжарници (и те малки). И много, ама наистина много студенти - млади и красиви

image

image

Всяка сграда на университета е снабдена с мраморна плоча, на която освен конкретното указание, неизменно стои ALMA MATER STUDIORUM (буквално - Майка закрилница (хранителка) на учението). Всъщност, когато се каже Alma mater се разбира именно университета на Болоня, а после е станало нарицателно и за други.

image

Две прекрасни студентки, седнали насред площада, които едва ли в този момент обсъждаха учебни въпроси. Божеее... като ги гледах, прииска ми се да си върна времето назад...

image

Но не мога да не спомена тези две мили, прекрасни, очарователни душици. Стояха така и не се пускаха:

image


И понеже нали съм куче, като захапя нещо, докато не го разнищя, не мирясвам.
Та, в Болоня има две кули, едната от които е наклонена:

image

Откъм наклонената й страна е поставен откъс от Божествената комедия на Данте (песен 31-ва), който така и не можах да разчета, щото макар Данте да въвежда така да се каже съвременния италиански език в литературата (по-скоро неговото тосканско наречие), последван по-късно от Петрарка и Бокачо, все пак не е баш като сегашния:

image

Като се прибрах, отворих дебелите книги и с малко помощ и от гугълЪТ (макар че за тясно специализирани неща се доверявам повече на книгите) сглобих картинката. Оригиналният стих на Данте е:

Qual pare a riguardar la Garisenda
sotto "l chinato, quando un nuvol vada
sovr" essa si, che ella incontro penda;

tal parve Anteo a me che stava a bada
di vederlo chinare, e fu tal ora
ch" i" avrei voluto ir per altra strada.


и в превод на Константин Величков:

Кога случайно минувач се спре
до Каризенда, дет е полегата,
в посока друга облак щом съзре,

тя, чини му се, пада на земята.
Антей така стори се мен, над нас
кога наведе си напред главата.


Малко пояснение (пак от К. Величков):

Каризенда (или Гаризенда) е една кула в Болоня, така наречена по името на семейството, от което е била построена. Тя е много наведена и когато някой стои под нея откъм наведената страна, като гледа нагоре, кога минува облак в обратна посока, чини му се, че тя клима и пада. Тя се нарича днес torre mozza, срутена кула, за отличие на друга кула, здрава и висока, наречена кула на Азинелите.

И от мен:
В Болоня по едно време било бъкано с родове (семейства), които са се мразели и в червата и са водели минивойни помежду си. За да се защитават по-добре, започнали да строят кули от които да се замерят със стрели и копия вместо да се млатят по улиците и площадите. Докарали ги към 200. Било въпрос на чест всяко семейство да има кула колкото може по-висока от тази на другите. Въпросните две кули принадлежали на семействата Гаризенда и Азинели. Хубу, ама тази на Гаризенда нещо я сбъркали, щото се килнала и за да не утрепе народа, наложило се да разрушат част от нея. Другата кула, тази на сем. Азинели, се издигнала на почти 100 м за радост на собствениците й. Твърдят, че Гаризендите унижени напуснали града.

По-късно почти всички кули в града били срутени (къде от жителите, къде от самосебе си). Останали само тези двете, превърнали се в емблема на Болоня.
Както и прекрасния стих на Данте.

--------

Още малко за Болоня (че съм на тази вълна):
Един от централните площади е този на Нептун - с фонтан и статуя:

image

Скулпторът (и архитект) е французин и е проектирал фонтана по заръка на епископа на Болоня, който пък искал да се подмаже на папата. Архитектът обаче се притеснил малко от откровената голота на статуята и благоразумно най-напред изпратил скиците на папата за одобрение. Папата му отговорил със следната бележка:
за Болоня става!
:)))
(между другото сянката, която хвърля ръката му върху "срамотиите" му се получи случайно, но напълно в духа на тази история).





Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: chukcha
Категория: Музика
Прочетен: 35730
Постинги: 22
Коментари: 4
Гласове: 15
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930